9 věcí, které byste měli vědět o olivovém oleji

9 věcí, které byste měli vědět o olivovém oleji

Olivový olej je zázrak přírody a lidského umu. Známe ho všichni, přesto je mnoho věcí, které nás mohou překvapit. Odhalte devět věcí, které byste o olivovém oleji rozhodně měli vědět.

1. Pravidelná konzumace vám může zachránit život

Bylo zjištěno, že pravidelná konzumace olivového oleje pomáhá v boji s rakovinou, cukrovou, srdečními obtížemi, osteoporózou i Alzheimerem.

Je mnoho věcí, které můžete dělat pro svůj dlouhý život.

2. Je panenský a je rafinovaný

Extra panenský a panenský olivový olej, stejně jako přírodní ovocné džusy, je získáván pouze lisováním oliv. Extra panenský olivový olej chutná lépe než panenský, dosahuje lepších výsledků v obsahu zdraví prospěšných látek i v chemickém složení.

Všechny ostatní druhý olivového oleje jako „olivový olej“, „olej z pokrutin“, „olivový olej light“ jsou rafinované. Což znamená, že byly vyrobeny průmyslovým procesem za použití tepla a chemie. Stejným procesem je vyráběn řepkový a slunečnicový olej. Přesto i průmyslově vyráběný olivový olej zůstává velmi dobrou volbou pro běžné vaření.

3. I když tvdí, že je "extra panenský", nemusí být

Výroba olivového oleje a dodržování kvalitativních kritérií není jednoduchý proces. Mnoho věcí se může během výroby zvrtnout. Hodně z olejů, které můžete koupit v supermarketu, nedosahuje kvalit extra panenského oleje, když to nálepka deklaruje. Bohužel.

Bezpečná cesta, jak poznat kvalitní olivový olej je naučit se, jak chutná. A než se to naučíte, můžete se řídit pravidly výběru kvalitního olivového oleje.

4. Stát se expertem je jednodušší než si myslite

Otevírají se různé kurzy profesionálního ochutnávání a hodnocení olivového oleje, nicméně jsou zde i řady expertů, kteří se sami naučili, co je dobré a jak má chutnat kvalita. Vše je jen o cviku a používání smyslů.

Dobrým začátkem je ochutnat kvalitní olivový olej s vůní oliv. Může mít vůni zralých nebo zelených oliv. Sebemenší náznak zkaženého ovoce, zatuchlosti, octa nebo kovová chuť jsou jasným příznakem toho, že něco není v pořádku. Takový olej mezi kvalitní skutečně nepatří.

5. Hořkost je dobrá

Zdravé olivy sbírané ručně ze stromu jsou příliš hořké k jídlu (stolní olivy jsou naloženy ve slaném nálevu než). Nicméně hořkost je dobré znamení, znamená vysoký obsah všech zdravých látek.

Takže, stejně jako jsme se naučili milovat vysokoprocentní čokoládu, naučme se brát hořkost olivového oleje jako znamení kvality. Naučme se ho používat. Nebo lépe, vychutnávat.

6. Čtěte etikety

Nejvíce se o olivovém oleji dozvíte jeho ochutnáním. Ale v obchodě si musíte pomoci.

Výrobci skutečně kvalitních olejů informují o oblasti původu i o odrůdách, ze kterých je olej vyroben.

7. Po otevření rychle spotřebujte

Uzavřenou láhev olivového oleje můžete skladovat na chladném a temném místě rok i více. Nicméně po otevření se nastartuje proces oxidace, který olej pomalu připravuje o chuťové tóny i nutriční hodnoty.

8. Zvýrazňuje chuť jídel

Kvalitní olivový olej se váže s chutí potravin a tvoří most mezi vašimi chuťovými pohárky a pokrmem. Zesiluje a zvýrazňuje lahodnost vašich kulinářských výtvorů až k výšinám.

Stoletým zdokonalováním výrobních procesů vznikl produkt, který je přítelem všech kuchařů po celém světě.

9. Nahradí rostlinné oleje i máslo 

Olivový olej v kuchyni směle nahradí rostlinné oleje i máslo ve většině pokrmů. Samozřejmě jsou národní jídla, ve kterých je máslo nezastupitelné a dodává pokrmům charakteristickou chuť i vůni. Nicméně vždy stojí za zamyšlení, který z tuků použít, aby jídlo bylo nejen chutné, ale i zdravé.

 

Ochutnejte skutečně kvalitní olivový olej. Vyzkoušejte španělský olivový olej Venta del Barón, krále mezi olivovými oleji.

Olivový olej Venta del Barón

Používá se opensource systém OpenCart
Stryky.cz, © 2019