O nás

Vítejte v internetovém obchůdku s kuchařkami a ingrediencemi Stryky.cz.

​Co u nás najdete?

Kuchařky, knihy o jídle  i cestování za gurmánskými zážitkyIngredience pro vaření a pečení podle originálních receptů. Rady, recepty a postřehy jedné rodiny, která miluje dobré jídlo.

​Proč vznikl obchůdek Stryky?

Vaření je koníčkem, zábavou i cestou za dobrodružstvím. Prostřednictvím jídla rádi vzpomínáme na příjemné okamžiky dovolených. U dobrého jídla se bavíme s přáteli. A nejmladšímu členovi ukazujeme svět z jeho chutnější stránky.

Udělejte svůj den nevšedním s italskou kuchyní nebo domácím sushi. S nabízenýma kuchařkama to zvládne každý. A protože si myslíme, že pocitvé vaření potřebuje i originální suroviny a ingredience, chceme vám je nabídnout spolu s kuchařkami. 

​Tajemství názvu Stryky

Proč jsme zvolili trochu zvláštní název Stryky? Protože slezský stryk milujeme. Je pro nás vůní dětství, symbolem regionálních tradic i úcty k originálním receptům. A chuti dobře připraveného stryku se nic nevyrovná.

Stryky vyjadřují náš přístup k jídlu. Máme rádi tradiční původní recepty, jednoduché postupy a recepty, které dávají vyniknout surovinám. Chceme vám přinášet kuchařky, které toto reprezentují a suroviny, které jsou kvalitní a dávají jídlům jasný charakter.

​Co jsou Stryky?

jsou tradiční slezské jídlo. Jejich kouzlo spočívá v jednoduchosti přípravy i v minimálním množství ingrediencí. Díky tomu může vyniknout jedinečná chuť původní suroviny.

Co že tou surovinou je? Obyčejné brambory.

Stryky jsou totiž bramborové placky, které se ve Slezsku připravují podle tradičního slezského receptu. Původní recept na stryky se skládá pouze z brambor a soli. Nic víc. Tak málo stačí k chuťovému zázraku. Potřebujete k tomu tedy ještě pec s litinovými pláty, nebo alespoň pláty upevněné na modernější verzi sporáku. My je dnes připravujeme na grilu, ke kterému máme litinovou desku.

Příprava je velmi jednoduchá. Brambory nastrouháme najemno. Slijeme vodu, kterou pustí. Pozor, vodu nevylévejte. Nechte ji chvíli odstát v misce. Na dno klesne bramborový škrob, který po opatrném odlití vody vrátíme zpět k bramborám. Škrob pomůže těsto spojit. Těsto osolíme a můžeme menší placky sušit přímo na rozpálené litině. Sušíme (ne smažíme!) bez oleje.

Milujeme stryky s houbovou omáčkou, smetanou i výpekem z kachny. Mohou se servírovat také se škvarky či jako příloha k masitým jídlům.

​Vítejte u nás

 Čekají na vás skvělé kuchařky, jedinečný olivový olej Venta del Barón, čistě přírodní mořská sůl i dekorativní samolepky do kuchyně.

 

Stryky logo

Používá se opensource systém OpenCart
Stryky.cz, © 2019